Esimerkkejä paikallisvaluutoista

Kolme esimerkkiä erilaisista paikallisvaluutoista, lyhyiden videoiden muodossa. Nämä esitettiin Roihuvuoren keskusteluillassamme inspiraatioksi.

Kävimme eräänä maaliskuisena perjantaina Roihuvuoressa juttelemassa vaihtoehtoisista rahoista. Roihuvuoressa on ihailtavan aktiivinen kaupunginosayhdistys, joka on tunnettu tapahtumistaan, esimerkiksi Hanami-juhlat ja kirjamessut keräävät osallistujia ympäri Helsinkiä.

Tarkoituksemme Roihuvuoressa oli kysellä ihmisten ajatuksista, millainen paikallisraha olisi kiinnostava, hyödyttäisi aktiiveja ja auttaisi kehittämään toimintaa. Toisaalta olimme varautuneet siihenkin skenaarioon, että kiinnostusta ei ole.

Alustimme aiheeseen näyttämällä kolme lyhyttä videota erilaisista paikallisrahoista, joilla on erilainen tarkoitus:

Bristol Pound: Paikallisvaluutta, jonka tarkoitus on kiertää paikallisesti ja estää rahan ”valuminen” ulos.


HullCoin: Lohkoketjupohjainen valuutta, jolla palkitaan vapaaehtoistöiden tekemisestä. Vapaaehtoistyöllä ansaitut HullCoinit oikeuttavat alennuksiin paikallisissa liikkeissä ja palveluissa.


Bangla-Pesa: Havainnollinen esimerkki kuinka paikallisen rahan kierrosta, ja mite se  lisää vähävaraisten ihmisten maksukykyä. Bangla-pesa otetiin käyttöön Mombasan suurimmassa slummissa, joka on nimeltään Bangladesh. Rinnakkaisvaluutan käyttö on suosittua ja se on hyödyttänyt ihmisiä, mutta viranomaiset suhtautuvat siihen epäilyksellä ja raha-aktivisteja on jopa pidätetty.


Näistä esimerkeistä saa nopeasti käsityksen, että maailmalla on paljon erilaisia rinnakkais- ja paikallisvaluutoja, joiden käyttötavat eroavat paljon toisistaan. Ne suunnitellaan vastaamaan johonkin tiettyyn tarpeeseen, joka jää virallisen rahan ja talouden katveeseen.

Entä mitä mieltä roihuvuorelaiset olivat? Hyvin kävi, meitä ei heti häädetty pois, vaan  eniten kiinnostusta sai HullCoinin tyyppinen raha. Vaikka vapaaehtoistyön tuominen vaihdannan, talouden ja mahdollisesti seurannankin piiriin herättää myös oikeutetusti kriittisiä kommentteja, niin kokonaisuutena siitä voisi olla hyötyä. Vapaaehtoistyöllä voisi saada ehkä enemmän yhteistä hyvää aikaan ja houkutella mukaan uusia ihmisryhmiä. Varsinkin jos ansaituilla rahoilla voisi maksaa kaupungin palveluista osittain tai kokonaan, niin ihmisillä olisi selkeä insentiivi osallistua yhteiseksi hyväksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s