Kiertotalouden kuplaa visioimassa

Tammikuisena perjantai-iltapäivänä kokoonnuimme Kalasataman Living Labiin Forum Viriumin ja Arvotakomon yhteiseen jakamis- ja kiertotalouden työpajaan. Arvotakomon kannalta tavoitteena oli tutustua Kalasataman ja Teurastamon alueen yrityksiin, kuulla heidän liiketoiminnastaan, tarpeistaan ja siltä pohjalta koittaa hahmotella suuntaviivoja rinnakkaisvaluutan yhteiskehittelyn käynnistämiselle.

Halusimme lähestyä yrityksiä jakamis- ja kiertotalouden teemojen kautta, koska rinnakkaisvaluutasta puhuminen ei vastaa kysymykseen miksi rinnakkaisvaluuttaa tarvitaan. Mieluummin halusimme kuulla yrittäjien tarpeista ja tavoittesta, joihin rinnakkaisvaluutan kehittely täytyy sitoa. Osallistujayritykset ovat nimenomaan jakamis- ja kiertotalouden pioneereja, joiden hyödyksi rinnakkaisvaluuttaa haluamme kehittää.

Jakamistalouden paikallisiin mahdollisuuksiin alustivat kaupunkiaktivismin tutkijat Maija Faehnle ja Pasi Mäenpää. Teurastamon tuottaja Kristian Schmidt kertoi Teurastamon nykyisestä toiminnasta ja mahdollisuuksista: alueen tapahtumat ja lounastarjonta houkuttelevat kävijöitä.

Alustusten jälkeen siirryimme fasilitoituihin keskusteluihin. Niihin osallistuikin mielenkiintoisia yrityksiä, joiden liiketoiminnan ydintä jakamis- ja kiertotalous on. Mukana oli myös tutkijataustaisia ihmisiä, joilla on käynnistymässä kiinnostavia projekteja, esimerkiksi paikallisviljelyn kehittämistä. Myös Climate-KIC:in helsinkiläisiä edustajia kiinnosti kiertotalousratkaisujen kehittäminen.  Keskusteluun saatiin siis oikein hyviä ja monipuolisia näkökulmia.

Keskustelussa nousi esille ajatus Teurastamon kuplasta. Unelmoitiin avoimesta tilasta, johon yritykset ja tutkimushankkeet voisivat tulla matalalla kynnyksellä kehittämään ja kokeilemaan. Kalasataman ja Teurastamon alueet tarjoavat tiiviin ja muutoinkin otollisen asukaspohjan ja markkinan, mikä nähtiin keskeisenä edellytyksenä erilaisille uusille jakamis- ja kiertotalouden innovaatioille.

Kuplan oma valuutta kiihdyttäisi kuplan toimintaa. Se antaisi lisää likvidiä maksuvälinettä käytettäväksi eurojen rinnalla ja lisäisi näin toimintaa sekä kuplan toimijoiden että asiakkaiden välillä. Kupla loisi olosuhteet, jossa uudenlaiset arvonluonnin mallit voisivat kehittyä orgaanisesti ja levitä aikanaan myös kuplan ulkopuolelle.

Olemmekin innoissamme siitä, että saimme keskustelun avattua yritysten suuntaan yhdessä Forum Viriumin kanssa. Mikäli asiat etenevät suotuisasti, niin Arvotakomo pääsee alkuun yhteiskehittämisessä, johon osallistuu ainakin yrityksiä, kaupunkiaktivisteja, tiedostavia kuluttaja-tuottajia ja kaupungin organisaatiota.

Miltä tämä kuulostaa?

Pysy kuulolla ja seuraa tätä blogia tai Facebook-sivuamme!

Jos haluat tavata ja keskustella kanssamme, niin ota yhteyttä: meilitse kristiina.ullgren@gmail.com tai kilauta +358 50 5752 530

 

Advertisement

2 thoughts on “Kiertotalouden kuplaa visioimassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s