Vihaisia lintuja verottajalla?

am12006Elon Tommi ja minä kävimme perjantaina 16.6.2017 Verottajalla Vääksyntiellä.  En tiedä pitivätkö he meitä vihreinä possuina vai vihaisina lintuina, kun isäntämme Ville Viitasaari tarjosi meille Fasupaloja ja Pommackia Änkkärilautasilta. Ville vaikutti niin innostuneelta, että lopulta päättelimme tällaisen tarjoilun verottajalla vastaavan lähinnä kuninkaallista vastaanottoa, ja pääsimmekin heti alkuun mukavasti lastenkutsujen tunnelmaan.

Kokoushuoneessa meitä oli vain viisi henkeä, mutta etänä langan päässä kävi kokouksen aikana noin puolisen tusinaa kiinnostunutta, osa pidempään, osa lyhyemmän aikaa.  Yhteisöjen virtuaalivaluuttojen verotus on siis selvästi kiinnostava asia, verotoimistossakin.  Tai sitten verotoimistossa on vain niin tylsää, että meidän vierailumme vaikutti lähinnä siltä kuin Tylypahka olisi tullut kylään.  Yksi osanottajista kuvailikin itseään pariinkin kertaan ankeuttajaksi.

Kaksituntisen kokouksemme aikana Tommi ja minä esittelimme Arvotakomo-ajatuksen, käyttäen hyväksemme Sitran Demokratia-hackathonissa tekemiämme kalvoja.  Pysähdyimme kalvoon, 14478278_1065369160225389_3345380838949781504_njossa kuvasimme alustavan ajatuksemme verokokeilusta, ja se esillä sitten keskustelimme asiasta (ja välillä asian vierestä) reilusti toista tuntia.  Asiaa, innostusta, ja epäilyjä tuntui riittävän.  Olisimme varmaan voineet käyttää aikaa pidemmältikin, mutta enpä minä aikanaan olisi halunnut istua kauniina kesäperjantaina kokoushuoneessa loputtomasti, varsinkaan kun seuraavaksi oli vuorossa kuurosateen kasteleman jalkapallokentän laidalla istumista.

Näin jälkeenpäin katsoen ehkä mielenkiintoisin asia oli verottajan tuleva uusi strategia, jonka osana on “kokeilutekeminen.”  Siihen voisi meidän Arvotakomon ehdottama kokeilu sopia hyvinkin.  916f80e6b6bdaa551192657b76400e5aYleisesti ottaen tuntui siltä, että ajatukset ovat jo sen verran kypsiä, että ne pitäisi seuraavaksi esittää “isommille tytöille ja pojille,” eli sopiville johtajille Verohallinnossa ja Valtionvarainministeriössä.  Päädyimme siihen, että olisi hyvä järjestää alkusyksystä hieman isompi seminaari, jossa olisi toivon mukaan osanottajia ainakin VM:stä, VNK:sta ja verottajalta, ja miksei muualtakin valtion- ja Helsingin kaupungin hallinnosta. Seminaarissa sitten esittelisimme idean, ja siitä voisi myös keskustella.

Seuraavana askeleena Ville lupasi esitellä ajatustamme Verohallinnon sisällä.  Kun sopivat ihmiset löytyvät, hän kutsuu meidät uudelleen kylään.  Tämän rinnalla meidän on nyt syytä itse jatkaa aktiivisesti eteenpäin VM:n ja VNK:n kanssa käytyjä keskusteluja.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s